Kuchnia kubańska

Dania:
Podstawowym składnikiem wykorzystywanym jest ryż. Do najbardziej ulubionych dań Kubańczycy zaliczają Christianos y Moros (czarna fasola z ryżem).



Jako dodatek do potraw jest podawana gotowana tzw. malanga (ciemny podłużny korzeń) na Kubie zadomowił się również ziemniak, który jest podawany dość często na stołach. Innym ciekawym dodatkiem do dań jest batat (słodki ziemniak różniący się kolorem bardziej żółty no i oczywiście słodszy).
Na wschodzie Kuby, ważnym dodatkiem do dań jest banan o kolorze ciemniejszym od znanego w Europie, podawany jest podsmażony i pokrojony w plastry. W kuchni tej podstawowym mięsem jest wieprzowina przeważnie jest przygotowywana w formie steku lekko panierowanego i podsmażonego. Wołowina jest bardzo rzadko podawana, ponieważ jest bardzo droga. Pomimo bardzo dużej dostępności ryb nie są one wykorzystywane masowo w kuchniach, ponieważ uważane są za jedzenie biedaków.

Kotlety z mango po kubańsku
Składniki:
- Kotlety z mango po kubańsku
- kotlety schabowe z kością 2 sztuki
- chilli w proszku 1 łyżeczka
- oliwa 2 łyżeczki
- mango 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- sok z limonki 1 sztuki
- kolendra świeża 1 pęczek
- limonka 1 sztuka
- sól

Sposób przygotowania:
W mięso wetrzeć sos przygotowany z oliwy wymieszanej z chilli i szczyptą soli. Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze po 5 minut z obu stron. Mango i pomidora obrać, pokroić w kostkę i wymieszać. Posolić do smaku, dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. Limonkę przekroić na pół w poprzek i obsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się kotlety. Podawać do polanego sosem kotleta.

Napoje:
Głównym napojem alkoholowym na Kubie jest piwo, które jak nic innego nie gasi pragnienia. Również podawane są koktajle, których przyrządzanie ma długa tradycję, główny ich składnik stanowi rum, do którego dodawane są przeróżne soki oraz alkohole. Jeden z najbardziej znanych kubańskich koktajli składa się z cukru, liści mięty, rumu, limonek, wody sodowej i lodu. Oto i on:

Mojito
Składniki:
- rum biały 50 ml
- sok z limonki 1 szt
- cukier 1 łyżeczka
- woda sodowa 100 ml
- mięta 1 do smaku
- lód 3-4 kostki

Sposób przygotowania:
Wymieszać cukier z sokiem, dodać miętę, rum oraz i lód. Całość dopełnić wodą sodową.

Napój z rumem
Składniki:
- ananas 1 szt
- kiwi 5 szt
- karambola 1 szt
- rum biały 100 ml
- sok z cytryny 1/2 szt
- wino musujące 1,5 L
- wiórki kokosowe 10 dag
- pomarańcza 2-3 plasterki

Sposób przygotowania:
Ananasa pokroić na ćwiartki, usunąć zdrewniały środek. Miąższ pokroić na małe kawałki. Kiwi obrać, pokroić na cząstki, karambolę w plasterki. Tak przygotowane owoce zalać rumem. Przykryć, odstawić na 1/2h. wycisnąć sok z połowy z cytryny. Na jeden talerz nasypać wiórki kokosowe, na drugi wlać sok z cytryny. Szklane naczynie postawić do góry dnem najpierw na naczyniu z sokiem, potem na naczyniu z wiórkami. Naczynie wypełnić owocami z rumem. Dodać mocno schłodzone wino musujące lub wytrawnego szampana.


Copyright (c) 2009 Ann. All rights reserved.